Українець зібрав унікальний всюдихід

На розробку і складання машини у її творця пішло три роки.

Житель Тернополя Петро Головатий зібрав унікальний трактор-всюдихід. Майстер працював над машиною три роки. Після – випробування на різних типах доріг і покриттях, передає Сегодня .

“Поки я його робив, то часто дружина згадувала не злим тихим словом, мовляв – пропадаєш постійно в гаражі, одяг брудний, запах неприємний, проміняв сім’ю на трактор, а реально так і було – після роботи я вечеряв і їхав в гараж працювати до 12:00 ночі, приблизно, і так, майже кожен день “, – згадує конструктор.

“Для себе я створив план і завдання за основними характеристиками машини і він був таки досить складним: повний привід, блокування всіх коліс – це для максимальної тяги і прохідності, повне управління (одночасний поворот всіх коліс) – для зменшення радіусу розвороту і повороту, незалежна підвіска всіх коліс – для прохідності і комфорту, гідравлічні дискові гальма всіх коліс – для ефективного гальмування, багато передач вперед і назад – для того, щоб краще використовувати силу мотора і для економії палива, наявність даху і вантажно виття платформи – для захисту від негоди та для перевезення невеликих вантажів без причепа, наявність навішування для сільськогосподарських знарядь – для використання машини в якості міні-трактора. Решта другорядних характеристик робив з думкою про їх краще виконання”, – розповів Петро Головатий.

Що ж стосується запчастин – в машині представлений чи не весь вітчизняний і радянський автопром.

В конструкції авто використані запчастини від різної техніки: мотор двотактний від СЗД (в народі – “Инвалидка”), мости від ЛУАЗ (Волинь) – тому що вони мають механізм блокування, піввісь від “Запорожця”, колісні маточини і поворотні кулаки від “Таврії “, коробка передач від задньопривідного авто ВАЗ, реверс-редуктор від тієї ж СЗД – дає можливість на будь-який з передніх передач отримати задній хід, так вийшло 20 передач вперед і 20 назад. Підвіска (пружинні стійки, важелі, розтяжки) від “Таврії”, кардани від УАЗ, дві рульові рейки від передньопривідного авто ВАЗ, глушники від мотоцикла “Іж Планета”, колеса від “Ниви”, а інші другорядні деталі або саморобні, або від самої різноманітної техніки, яка траплялася під руки.

Крім часу, винахідник витратив на виробництво всюдихода 2 тисячі доларів. Натомість отримав багатоцільове ТЗ для дому та дозвілля.

Не пропустіть: