Тиранозавр все-таки був покритий лускою, а не пір’ям

Незважаючи на недавні дослідження, які підтвердили, що багато хто з предків Т-рекса могли похвалитися барвистим плюмажем, міжнародна група палеонтологів довела, що у самого знаменитого хижака ніякого пір’я не було, пише TechNews.
Щоб повернути Т-рексу луску, вчені зібрали і проаналізували зразки шкірних покривів тиранозаврів і їх камяні відбитки з усіх музеїв, в яких такі знахідки виявилися. У лабораторії палеонтологів потрапили і зразки зовнішніх покривів інших тероподів – найближчих родичів тиранозаврів.
Тираннозавра жили близько 67-65,5 мільйонів років тому, в самому кінці крейдяного періоду. Їх пернаті предки населяли Землю набагато раніше, і в процесі еволюції втратили пір’я; вже загальний предок тираннозавра і його сучасників носив тільки луску. У статті, опублікованій в журналі Biology Letters, палеонтологи доводять, що їх шкіра була багато в чому схожа з шкірою сучасних рептилій, а остисті вирости, віддалено нагадують пір’я, могли рости тільки на спинах цих величезних тварин.
Великі тероподи, такі як Т-рекс, могли втратити пір’я і повернутися до лускатого покриву, зате маленькі пернаті динозаври зберегли теплий і легкий пір’яний покрив і 150 мільйонів років назад еволюціонували в перші птахи. Кожен горобець і голуб на площі – це нащадок жахливих динозаврів, але, абсолютно точно, що не тиранозавра.

Не пропустіть: