Вчені з’ясували, наскільки повноводним був океан на Червоній планеті

Щоб розрахувати об’єм води, потрібний для утворення давніх долин на Марсі, науковці університету Північного Іллінойсу скористалися спеціальними алгоритмами. Їх використовують при обробці даних лазерного сканування рельєфу. Далі за допомогою цифрової моделі поверхні вчені оцінили й глибину долин, пише газета Експрес, повідомляє TechNews.

Висновок: Марс колись мав океан, що не поступається нашому Північному Льодовитому. Лише це могло утворити канали такого обсягу на поверхні Червоної планети.

“Дані, що отримані за допомогою штучних супутників на марсіанській орбіті і марсоходів, свідчать: четверта за відстанню від Сонця планета Сонячної системи на певній стадії своєї еволюції була теплішою, ніж тепер, — каже Володимир Кажанов, астрофізик.

Але з іншого боку, на думку вчених, Марс і в давні часи був надто холодним для постійного існування оканів, вода у рідкому стані з’являлась на поверхні планети, вочевидь, лише під час виверження вулканів.

Як підраховано, океан води Марс втратив за минулі 3,7 мільярда років. А куди поділася ця рідина, науковці хочуть з’ясувати. У будь-якому разі вони вже не сумніваються, що на Червоній планеті була колись стабільна гідросфера”.

Не пропустіть: