Підйому рівня Світового океану неможливо запобігти – вчені

Підйому рівня Світового океану неможливо запобігти, навіть стабілізовавши нинішню концентрацію вуглекислого газу в атмосфері Землі.

Причому, рівень води у світі підніметься на величину, яка значно перевищує попередні прогнози, заявила група вчених. Про це пише журнал Nature Geoscience, інформує Кореспондент.

Група вчених з Британії, Німеччини та США під керівництвом Елсо Ролінга з університету Саутгемптон отримала дані про коливання рівня океану за останні 520 тисяч років, досліджуючи присутність стабільного ізотопу кисню у донних відкладеннях Червоного моря.

Потім вони зіставили їх з даними про температуру в Антарктиці і коливання кількості вуглекислого газу за цей період, отримані раніше при дослідженні антарктичного льодовикового щита.

“Наші дані показують сильну кореляцію […] між рівнем світового океану і антарктичними температурами, яка пов’язана з глобальною температурою. Ґрунтуючись на цій кореляції, ми оцінюємо рівень моря в епоху середнього Пліоцену (близько 3-3,5 мільйонів років тому) – періоду з близьким до сучасного рівнем СО2 – як величину, на 25 метрів вище сучасної “, – наводить видання слова дослідників.

“Наші результати показують, що навіть стабілізація концентрації СО2 на сьогоднішньому рівні може викликати протягом найближчих тисяч років підйом рівня моря, що значно перевершує нинішні довгострокові оцінки”, – зазначають вчені.

Найбільш авторитетний довгостроковий прогноз – Четверта оціночна доповідь Міжурядової групи експертів по зміні клімату ООН – прогнозує зростання рівня океану на сім метрів.

Зазначимо також, днями американське космічне агентство надало користувачам Мережі можливість поспостерігати за змінами рівня світового океану, викликаними глобальним потеплінням.

Не пропустіть: