На Марсі зробили незвичайну знахідку

Дивний кам’яний круг виявив на знімку, опублікованому на сайті NASA, віртуальний археолог «SecureTeam 10». Він поспішив повідомити про знахідку на своїй сторінці в соцмережі Facebook. Багато його колеги переконані, що така будова має бути «рукотворною», і хтось давно склав ці камені, акуратно підігнавши їх один до одного.

Інші фахівці вважають, що кам’яне коло могло залишитися від лавового міхура, який раптово лопнув, залишивши лише свою основу. Це цілком могло статися, враховуючи, що на Марсі атмосфера ніколи не була такою густою, як на Землі. А ще це коло нагадує вогнище від багаття. До речі, об’єкт невеликий, його діаметр становить близько двох метрів.

Фотознімок зробив марсохід Curiosity. Ровер третього покоління був посаджений на поверхню Марса в кратері Гейл в серпні 2012-го року. Передбачалося, що на Червоній планеті він прослужить лише рік, але робот фотографує грунт і каміння вже п’ять років. Зараз марсохід пройшов вже більше 15-ти кілометрів.

Кратер Гейл – один з найцікавіших об’єктів цієї на планеті, адже колись там була величезна 154-кілометрову озеро. Саме в такому середовищі можуть знайтися примітивні мікроорганізми або сліди їх існування.

Кам’яне коло став другий подібною знахідкою за рік. Попередній об’єкт на знімках Марса виявив віртуальний археолог під ніком «Streetcap 1». Зараз є цілі групи уфологів, які аналізують фотографії NASA в інтернеті. Адже техніка не заточена під виявлення таких об’єктів, а фахівці агентства зайняті трохи іншими изучениями. Природу кільцевих об’єктів вони поки так і не пояснили.

джерело

Не пропустіть: