Щось масивне знаходиться на зовнішніх кордонах Сонячної системи

Астрономи вже далеко не перший рік підозрюють, або принаймні припускають, наявність однієї, а можливо, відразу і декількох віддалених планет, що обертаються навколо Сонця. Однак наші наземні телескопи не здатні побачити ці об’єкти через щільне кільце пилу і каменів, що оточує внутрішні кордони нашої системи. У цього кільця є офіційна назва – пояс Койпера.

Результати нових спостережень, опубліковані в останньому номері журналу Astronomical Journal, говорять про те, що на кордонах Сонячної системи може «дрейфувати невідомий і поки невидимий об’єкт планетарної маси». Це загадкове космічне тіло, як пишуть вчені на сторінках журналу, контролює особливість орбіт і поведінки деяких об’єктів пояса Койпера, що залишилися після остаточного формування Сонячної системи.

Судячи з усього, принаймні якщо судити з ілюстрації нижче, розглянути, що ж насправді знаходиться за поясом Койпера, дійсно непросто.

Астрономи Кет Вовк і Рену Мальхотра з місячно-планетарної лабораторії університету Арізони повідомляють, що їх зацікавила особливість нахилу осі деяких об’єктів пояса Койпера, яка відрізняється від всіх інших об’єктів всередині Сонячної системи. На думку дослідників, причиною такої невідповідності може бути якесь планетарне тіло розміром з Марс.

«Єдиним розумним поясненням феномена нахилу осі спостережуваних нами об’єктів, як показують наші результати, може бути наявність якоїсь невидимої для наших очей маси. Згідно з нашими розрахунками, щось з масою планети Марс змінює кут нахилу деяких об’єктів пояса Койпера », – коментує Вовк.

Навіть якщо це планета, невидима вона в наші телескопи через сильну щільності пояса Койпера. Про своє існування цей планетарний об’єкт натякає своїм впливом на найбільш віддалені об’єкти поясу

Щоб прийти до таких висновків, вчені провели калькуляції і проаналізували кут нахилу більше 600 об’єктів пояса Койпера.

«Уявіть, що у вас є безліч швидко обертаються Волчков і кожному з них ви даєте невеликий імпульс – легкий поштовх. Якщо в цей момент їх сфотографувати, то на знімках ви побачите, як вісь їхнього обертання трохи зміниться, але в середньому буде направлена ​​в сторону гравітаційного поля Землі », – пояснює Мальхотра.

Вченим довелося також визначити, наскільки великим повинен бути об’єкт, щоб робити такий гравітаційний вплив. За результатом розбору цифр дослідники зробили висновок, що розмір планети (якщо це, звичайно, планета) дорівнює чогось середнього між розміром Землі і Марса. Крім того, судячи з отриманими даними, нахил осі цього об’єкта становить близько 8 градусів, що, в свою чергу, може говорити про те, що сезонних змін на поверхні цього об’єкта практично не буває.

Проте дослідники поки не виключають і інші варіанти. Наприклад, тел, що впливають на нахил осі об’єктів пояса Койпера, може бути кілька. А можливо, такі і зовсім відсутні, а причиною особливості нахилу об’єктів пояса Койпера може бути якась пройшла в далекому минулому в сильній близькості з нашою системою блукаюча зірка.

Кет Вовк, Рену Мальхотра і багато інших астрономи очікують дані з місії Pan-STARRS і Великого синоптичного оглядового телескопа, які почнуть свою роботу в 2022 році і дозволять, нарешті, отримати точну картину того, що відбувається на зовнішніх кордонах нашої Сонячної системи. Тому єдине, що зараз залишається, – це тільки чекати.

Взято з hi-news.ru

Не пропустіть: