Найкраща фотографія Бетельгейзе: про що розповіла далека зірка

Астрономи показали світу найкращу на сьогоднішній день фотографію Бетельгейзе — загадкової зірки в сузір’ї Оріона. Про це повідомляє TechNews.

Оріон — це сузір’я в області небесного екватора, про яке знає практично кожен. Друга за яскравістю і найбільша зірка Оріона, Бетельгейзе, надихала багатьох вчених і діячів мистецтва. Днями ALMA ( комплекс радіотелескопів на території Чилі) отримала нову фотографію знаменитої зірки, яка на сьогоднішній день є одним з найбільш чітких зображень поверхні зірки.

Бетельгейзе — червоний надгігант, маса якого становить приблизно 13-17 сонячних мас, при цьому її радіус в 1200 разів більше сонячного. Говорячи простою мовою, він перевищує навіть відстань від Сонця до Юпітера. Астрономи помітили, що зірка втрачає свою масу, і зацікавилися тим, чому це відбувається і як саме втрата маси вплине на остаточну смерть зірки. Знімок її був зроблений ще 9 листопада 2015 року, однак на обробку всіх даних пішло близько півтора років.

ALMA (ESO / NAOJ / NRAO) / E. O’Gorman / P. Kervella
Радіус Бетельгейзе в порівнянні з орбітами планет Сонячної системи

 

Письменник і астроном Іен Макдональд з Манчестерського університету вказує на дивну форму зірки: зазвичай зірки представляють собою сфери, але у Бетельгейзе можна помітити свого роду «виріст» з лівого боку, а також точки різниці температур на поверхні — одні гарячіші за інших. Локалізовані області нагріву є і у Сонця, але автор дослідження, Імон О’Горман з Дублінського інституту перспективних досліджень, здивований, що подібне явище спостерігається на двох таких несхожих зірках.

ESO, P. Kervella, Digitized Sky Survey 2 and A. Fujii
Бетельгейзе в сузір’ї Оріона. Праворуч — попереднє краще фото зірки.

Одна з можливих причин цього — конвекція, схожа на рух води в чайнику, що закипає. Знаючи про ці процеси і про спадаючу масу, вчені можуть передбачити майбутнє зірки. Наприклад, те, які саме елементи періодичної таблиці виникнуть після вибуху Бетельгейзе, безпосередньо залежить від ступеня і швидкості втрати її маси. «Якщо вона вибухне швидко, то утворяться залізо, нікель і золото з сріблом. Якщо це станеться пізніше, то можуть з’явитися свинець, барій, вуглець або кисень », пояснює Макдональд.

джерело

Не пропустіть: