На Полтавщині зробили дивовижну археологічну знахідку

Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського поповнився новим експонатом – кам’яної стелою епохи раннього бронзового століття.

Стелу знайшли шляховиків, облаштовуючи насип реконструйованого моста. Вона лежала в грунті біля схилу берега. У 70 м від неї на височини берега знаходилася насип давно вже розгорнутого невеликого кургана.Как відзначають працівники музею, загальні обриси плити цілком схожі з знахідками стел на перекриттях входів катакомбних могил першої третини II тисячоліття до н. е., в тому числі відомих курганів округу Горішнє плавно. Деталь поховальної споруди віком 3,7 – 3,8 тис. Років. Вага кам’яної гранітної брили більше 60 кг.

«Після обливання водою вивітреної поверхні на лицьовій стороні плити проступили три поглиблення округлих і витягнутих обрисів, що нагадують зображення стоп в трьох кроках індоєвропейського бога Вішну, а поруч з ними – прокреслена лінія з двома розгалуження зверху на кшталт роздвоєною гілки – палиці служителя культу – брахмана. Такі зображення не випадкові. Вони явно були спеціально викарбувані на камені, який призначався для похоронної церемонії.Сподіваємося, що незабаром результати вивчення рідкісного артефакту будуть оприлюднені, а сама пам’ятка первісного мистецтва займе гідне місце в експозиції під відкритим небом на подвір’ї музею «, – відзначають працівники музею.

http://telegraf.com.ua

Не пропустіть: