Вчені: після 2020 року врятувати Землю від кліматичної катастрофи більше не вийде

Вчені Потсдамського інституту заявили, що після 2020 року врятувати Землю від кліматичної катастрофи більше не вийде. Дослідники запропонували ряд заходів, які необхідно вжити в найближчі роки для поліпшення ситуації, повідомляє Science Daily з посиланням на Nature.


Експерти відзначають, що в найближчі 3 роки у Землі з’явиться унікальна можливість поліпшити стан справ. Але для цього вже зараз необхідно серйозно зайнятися глобальними змінами, дотримуватися жорстких правил і обмежень.

“Ми стоїмо на порозі можливість знизити кількість викидів в атмосферу до 2020 року, як того вимагає наука, захистити цілі ООН і, зокрема, викорінити крайню бідність” , – розповіла провідний автор дослідження Крістіана Фігерас. Також брали участь в науковій роботі понад 60 вчених з Університету Ланкастера, Європейського союзу геонаук, Міжнародної конфедерації профспілок і багатьох інших світових організацій.

Технологічний прогрес і політичний імпульс досягли моменту, який дозволяє почати “велику трансформацію стійкості”. США до 2020 року отримає можливість вийти з Паризького угоди. Але більш серйозні обмеження дає нам сама природа, оскільки, згідно з останніми дослідженнями, вже через 3 роки знизити темпи глобального потепління на 2 градуси цельсія стане неможливим.

Відповідно, вчені запропонували план на цей період який може поліпшити стан справ. Вони наполягають на тому, щоб вироблення електроенергії з сонця і вітру досягла 30% від загального обсягу, а всі вугільні електростанції зникли. Електромобілі повинні складати 15% від обсягу продажів по світу (сьогодні показник становить 1%). Для роботи в області клімату щороку повинно бути виділено 1 трлн доларів.

“Кліматична математика ясна: хоча світ не може бути врятований протягом найближчих декількох років, він може бути смертельно поранений з необережності до 2020 року” , – робить висновок Ханс Йоахим Шеллнхубер з Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат.

Не пропустіть: