Зонд NASA знайшов на Марсі лід там, де його не могло бути

Щоб в екваторіальних областях Червоної планети могли сформуватися передбачувані запаси льоду, Марс мав обертатися майже “на боці”.

Повторний аналіз знімків з найстарішого функціонального зонда NASA Mars Odyssey показав, що на в екваторівальном поясі Марса, ймовірно, ховаються значні запаси льоду. Раніше дослідники вважали, що води в цьому районі планети не повинно бути, повідомляє сайт наукових новин  Science Alert.

Інформація отримана за допомогою нейтронного спектрометра, який вимірює наявність водню у поверхні Червоної планети. 15 років тому вчені цим методом визначили, що вода є в полярних регіонах Марса.

Під поверхнею в деяких екваторіальних регіонах виявлено високу концентрацію водню. Експерти вважають, що це може свідчити тільки про наявність величезних запасів льоду, а також про те, що мільйони років тому вісь планети була сильно нахилена: Марс міг обертатися під кутом 45 градусів, тобто майже “на боці”. Тільки за таких умов могли сформуватися екваторіальні запаси льоду.

“Коли ми відправимо людей на Марс, було б добре відправити їх туди, де є вода”, – сказав планетарний геолог Джим Хед з Університету Брауна.

Не пропустіть: