Ось чому кожен день варто прокидатися о 5 ранку

Що може дати підприємцю ранній підйом? Засновник стартапа-маркетплейса Roomi Аджей Ядав вважає, що саме звичка вставати о 5:00 щодня дала йому можливість відшліфувати особисту дисципліну і гарне самопочуття з самого ранку.

Про свої висновки після двомісячного експерименту з підйомами о 5:00 кожен день він написав у статті на themuse.com. Публікуємо її переклад.

***

Я звик прокидатися перед світанком. Ми з сусідом тинялися вулицями Нью-Йорка о 5:00 ранку і говорили про все на світі. Чому ми вирішили прокидатися так рано? Наш третій сусід не вірив у те, що нам вдасться, і нам хотілося втерти йому носа.

Було цікаво спостерігати за всім цим: як сходить сонце, як власники магазинів відкривають вітрини… Ми бачили як прокидається світ просто перед нашими очима. Звучить чарівно, чи не так?

Але все це тривало тижнів зо три, не більше. Я ніколи не забуду, як надихало розуміння того, що ти прокидаєшся раніше за інших. Я знав, що зобов’язаний спробувати це ще раз. Так що в цьогоріч я вирішив, що кожного ранку буду прокидатися о 5:00. Крапка. Ніяких компромісів. Через два місяці можу сказати, що це вплинуло на мою продуктивність так, як я і не сподівався!

Просто прокидаючись, ви вже відчуваєте себе переможцем

Якийсь час я намагався, і невдало, прокидатися дуже рано. Ці експерименти з раннім підйомом були одними з безлічі починань з хорошими намірами, які закінчуються тим, що ви переносите будильник на смартфоні.

Але знаєте, що? Я радий, що якийсь час у мене не виходило. Завдяки цьому щоранку, коли у мене виходить вставати за розкладом, я почуваюся переможцем. А якщо ви відчуваєте себе переможцем вже з ранку, то ви й удень буде таким же.

Зараз можу сказати, що я прокидаюся навіть раніше за знаменитих “ранніх пташок” на кшталт Річарда Бренсона, Аріанни Хаффінгтон і Марка Цукерберга. Це відмінний старт для початку ранку. Хтось черпає енергію з чашки кави та відео з немовлятами, я ж, просто вставши з ліжка, вже відчуваю, що контролюю свій день. Уже відчуваю, що зробив щось правильно.

У вас є час розставити пріоритети

Типовий житель США прокидається приблизно між 6:00 і 7:00, це значить, що коли я встаю о 5:00, у мене є 1-2 години, перш ніж задзвонить телефон. Поки немає ні термінових мейлів, ні дзвінків, ніяких “пожеж”, які потрібно терміново гасити. Єдине, що я можу запитати у себе в такий час: “Чим би мені хотілося зайнятися самому?”.

Зазвичай, у таких випадках я вмикаю улюблений плейлист на Spotify, проводжу кілька хвилин за читанням, а потім вирушаю в спортзал.

Це розкіш: маючи два години фори перед іншими жителями країни, я сам вирішую, що важливо для мене. І це замість того, щоб вивалюватися з ліжка прямо у вир термінових справ.

Мої ранки – це мої ранки, і я можу присвятити їх тихим, медитативним активностям, які мені подобаються. І що ще краще – прибуваючи на роботу, я почуваюся спокійнішим і щасливішим, краще підготовленим до того, що принесе день.

Ви покращуєте свою дисципліну

Коли я валяюсь в ліжку з ковдрою до підборіддя, і дзвенить будильник, прокидатися – найскладніше завдання в світі. “Але я ж не виспався”, – бурмоче тихий сонний голосок в моїй голові, ще п’ять хвилин, хіба вони на щось вплинуть?

Робота над дисципліною – це як робота над м’язовою масою. Наприклад, коли я роблю бічну планку, я зміцнюю косі м’язи живота, незважаючи на біль. Так само, кожен раз, коли я змушую себе вибратися з ліжка, я зміцнюю свою дисципліну, не тільки на цей день, але взагалі на все життя.

Завдяки цьому я навчився краще фокусуватися на конкретному завданні, залишати корисні звички, чого мені раніше ніколи не вдавалося. І найважливіше – я почав вірити у власну силу волі.

Визнаю, багато хто з нас – просто хардкорні “сови”. Якщо ви належите до них – краще залишайтеся в цьому режимі. Але якщо глибоко всередині ви розумієте, що ще не знайшли власний ритм – ранній підйом може виявитися саме тим, що потрібно для розвитку вашої продуктивності.

Це не обов’язково має бути 5:00, це просто означає – підніматися раніше, ніж ви звикли. Звичайно, цього зміни за ніч не добитися. Цьому допоможуть кілька корисних звичок:

  • Лягайте спати спеціально раніше, ніж зазвичай, це, зокрема, означає відмову від будь-яких гаджетів за дві години до сну.
  • Знайдіть спосіб швидше засинати (глибоке дихання, візуалізації або просто додаток, від якого хилить сон)
  • Заведіть будильник, який буде “підривати” вас з ліжка.

Звичайно, ранні підйоми – це складно. Але обіцяю вам, коли ви розвинете цю звичку, ви відчуєте, що перемогли себе, відвоювали для себе цілий ранок і стали більш дисциплінованими. Це відчуття схоже на “Дай п’ять” від Всесвіту.

***

Додамо, що є і цілком протилежні приклади. Стартапер Деймон Браун в статті розповідав, як вирішив випробувати на собі тактику ранніх підйомів. Спочатку він прокидався о 5:00, потім о 4:00, а потім ще раніше, і поступово це призвело до вигоряння.

Джерело: Переклад ain.ua

Не пропустіть: