Обережно, вірус! 800 безкоштовних додатків для Android виявилися зараженими

800 безкоштовних програм для смартфонів на базі ОС Android мають вірус. За попередніми даними, додатки допомагають іншим шкідливим програмам заражати смартфони, пише TechNews.

Програма Xavier – рекламна бібліотека, яка інтегрується в безкоштовні додатки та збирає доходи від реклами, які отримують розробники додатків. Але якщо раніше вірус був небезпечним лише для творців програмного забезпечення, то зараз він може красти особисті дані користувачів, повідомили експерти Trend Micro, а також обходити системи безпеки. Програма отримує адреси електронної пошти, дані про модель телефона, оператора SIM-карти, а також завантажує додаткове шкідливе ПЗ.

Аналіз показав, що найбільше заражених пристроїв у країнах Південно-Східної Азії, зафіксовані випадки “зараження” також у Європі та США. Експерти вважають, що винен тут і Google Play Market, який вкотре дозволив хакерам завантажити в магазин шкідливий додаток і піддав загрозі користувачів Android.

Щоб уникнути зараження, необхідно: завантажувати додатки лише від перевірених розробників, читати огляди й не давати дозволи додаткам на отримання зайвих даних.

джерело

Не пропустіть: